Hva er Cardano og hvordan fungerer det?

Dersom du er interessert i eller har drevet med kryptohandel har du kanskje hørt om Cardano. Dette er en av de største og mest populære kryptovalutaene. Cardano ble grunnlagt i 2015 og ble første gang handlet offentlig i oktober 2017. Da var prisen på kun noen få cent per mynt. I mars 2023 handles mynten for rundt $1,20. Selv om dette er en nedgang dra tidligere høyder, har verdiutviklingen vært enorm og den er blant de 10 største kryptovalutaene etter total verdi, ifølge CoinMarketCap.com.

Hva er Cardano og hvordan fungerer det?

Hva er Cardano?

I et marked med mer enn 10 000 kryptomynter er Cardano er en av de mest populære. Selve kryptovalutaen heter Cardano, mens den enkelte enhet heter ADA.

Cardano ble opprettet av Charles Hoskinson, en av grunnleggerne av Ethereum, en annen populær kryptovaluta, og Cardana kjører på en desentralisert offentlig hovedbok ved hjelp av blokkjede-teknologi. Dette desentraliserte systemet validerer transaksjoner, verifiserer deres integritet og bidrar til å sikre at systemet som helhet er robust og feilfritt.

Cardano bruker det som kalles et «proof-of-stake»-system, der eiere av valutaen har i oppgave å validere transaksjoner i bytte mot en belønning. Denne belønningen kan være en attraktiv måte å tjene en god inntekt på.

Det er Ingeniører og akademiske eksperter som spesialiserer seg på blokkjedeteknologi og kryptografi som medvirker til å utvikle og bygge Cardano. Noe av det spesielle med Cardano er at alle stegene i utviklingsprosessen fagfellevurderes. Teamet har satset på langsom og jevn utvikling fremfor raske endringer. Fordelen med Cardanos tilnærming er at fagfellevurdering fanger opp sikkerhetsproblemer som ellers kan føre til mer alvorlige problemer senere.

Som mange andre kryptomynter, er det nyttig å tenke på Cardano som et symbol som lar deg slå på eller aktivere apper. Å sende penger er bare ett aspekt av det Cardano og mange andre kryptomynter lar deg gjøre. En stor fordel med Cardano er at det er en miljøvennlig krypto, i motsetning til kryptovalutaer som Bitcoin som krever mye energi i utvinningen.

Det er et begrenset antall Cardano tilgjengelig. Kryptovalutaer kan enten ha en fast eller ubegrenset forsyning. Bitcoin er det mest kjente eksemplet på en kryptovaluta med fast forsyning. Det vil aldri vil være mer enn 21 millioner Bitcoin. Cardano er desginet på samme måte. Den har en maksimal forsyning på 45 milliarder ADA, og det er for tiden rundt 32 milliarder ADA i omløp. Det alene garanterer ikke at prisen vil gå opp. Men hvis Cardano tar av i popularitet, kan det begrensede tilbudet bidra til å øke etterspørselen.

Hva er Cardano?

Hvordan kjøper man Cardano?

For å kunne kjøpe Cardano,trenger en kryptobørs som tilbyr Cardano. Fordi Cardano er en av de største kryptovalutaene, kan du finne den på flere av de beste kryptovalutabørsene. Her er noen populære plattformer som støtter kjøp og salg av Cardano:

Binance

Hva brukes Cardano til?

Cardano har en rekke forskjellige bruksområder knyttet sin plattform: 

  • Smarte kontrakter: Cardano gjør smarte kontrakter mulig. Dette er en type kontrakter som automatisk utføres når kontraktens betingelser er oppfylt.
  • Valuta: Med en kryptovaluta-lommebok kan du motta og sende Cardano eller overføre valutaen for å kjøpe varer og tjenester.
  • Digitale apper: Som en del av desentralisert finans legger Cardano til rette for utlån, handel, forsikring, kapitalforvaltning og andre finansielle tjenester.
  • Desentralisert finans: Cardano gjør det mulig for å gjøre seg uavhengig av mellommenn, som for eksempel banker og andre finansinstitusjoner, slik at man kan handle direkte på tillatelsesfri basis med andre individer
  • Skalerbarhet: Dette har vært et problemområde for mange av de største kryptovalutaene. Mens Bitcoin kan behandle omtrent fem transaksjoner per sekund kan Ethereum behandler omtrent 15. Det fører til langsommere transaksjoner med høyere gebyrer. Visa, som er verdens mest utbredte betalingssystem, behandler omtrent 1700 transaksjoner per sekund. Cardano har per nå potensiale til å behandle 257 transaksjoner per sekund. Kjeden planlegger også å legge til et nytt lag, kalt Hydra, til blokkjeden. Med denne teknologien kan Cardano potensielt behandle 1 million transaksjoner per sekund.
  • Helsevesen: Cardanos blokkjede kan autentisere farmasøytiske produkter for å redusere risikoen for å kjøpe forfalskede medisiner.
  • Økonomi: Cardano kan brukes i utviklingsland for å få en oversikt over folks identitet og for å sannsynliggjøre deres kredittverdighet.
  • Landbruk: Blokkjede-teknologi kan gi pålitelig sporing av forsyningskjeder for yrkesgrupper som for eksempel bønder, transportører og kjøpmenn.

Cardano driver altså ulike finansielle tjenester tillegg til å være en selvstendig valuta.

Hva brukes Cardano til?

Er Cardano en god investering?

Da Cardano for første gang bale handler offentlig i oktober 2017 var prisen på kun noen få cent per mynt. I mars 2023 handles mynten for rundt $1,20. Dette utgjør en enorm prisstigning i løpet av få år og tidlige investorer sitter igjen med store gevinster. Men i likhet med mange andre kryptovaluta har prisen på Cardano vært svært ustabil.

Cardano er i likhet med de fleste andre kryptovalutaer ikke støttet av noen eiendeler eller kontantstrøm fra en underliggende virksomhet, som er en hovedforskjell sammenlignet med aksjer. Cardano sin pris stiger og faller ut fra tilbud og etterspørsel i markedet og i takt med at optimismen til handelsmenn og investorer vokser og avtar. Når det er sagt, har Cardano mange underliggende fundamentaler som kan gjøre mynten til en attraktiv investering. Teknologien som ligger bak Cardano har allerede fått mange bruksområder innenfor viktige sektorer som helsevesen, økonomi og landbruk. Det oppdages stadig nye bruksområder. Dette er med på å øke verdien til blokkjeden og mynten og mange har tro på at verdien kan fortsette å stige i de kommende årene. Alle investeringer i kryptovaluta er imidlertid regnet som å være risikable, derfor bør du aldri investere mer enn du har råd til å tape.

Redaksjonen

Se alle artikler av Redaksjonen