Investering i Platinum: Flott guide for 2024

Platina er en råvare som du har mulighet til å investere i gjennom både aksjer, ETFer, råvaresertifikater eller som CFDer. I dette innlegget skal jeg gjennomgå de ulike investeringsalternativene når det kommer til å kunne investere i platina.

Man velger en av de ovennevnte metodene for å investere i platina fordi det vil være tungvint å anskaffe fysisk platina for å ha det liggende hjemmet. Derfor har det blitt opprettet andre måter der du kan investere og spekulere i markedsprisen på platina.

Denne artikkelen gir deg en oversikt over mulighetene innen investering i platina.

INVESTER I NIKKEL HER Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hurtigguide: Investering i platina

Trinn 1. – Velg en handelsplattform med lave avgifter og god brukervennlighet. Vi anbefaler derfor SaxoTrader
Trinn 2. – Opprett din konto ved å skrive inn informasjonen din
Trinn 3. – Overfør penger til kontoen din. Gjør det med enten kredittkort, bankoverføring eller Paypal. (Minimum $ 50)
Trinn 4. – Søk nå etter platinaaksjene 
i søkeboksen.
Trinn 5. – Velg ønsket beløp og klikk nå på «Åpne handel» – Nå har du investert i platina.

INVESTER I NIKKEL HER Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Hva er platina?

Det engelske ordet for platina er platinum. Når du må kjøpe det gjennom handelsplattformer, vil du ofte støte på ordet platina, da det er med utenlandske ETFer og selskaper du kjøper eierandeler i denne varen.

Hvis vi ser på wikipedia , skriver de at ordet platinum kommer fra det spanske ordet for platina, som betyr «lite sølv». Platina er et ganske sjeldent element, og derfor er platina typisk omtrent 50 ganger dyrere enn gull. Den har en rekke tekniske bruksområder, men de fleste kjenner den først og fremst fra smykker, som den er ekstremt nyttig til.

Hvis du vil vite mer om hva det kan brukes til, vil jeg anbefale deg å begynne med å lese på wikipedia, eller enda bedre store norske leksikon, det gir en ganske god forståelse av platina. For i dette innlegget vil vi fokusere på hvordan du både kan kjøpe og selge platina, da du sjelden investerer direkte i platina men i stedet i f.eks. en ETF, som raskt forklart gir eksponering mot prisbevegelsen.

Hvorfor investere i platina?

Til syvende og sist investerer investorer i platina av samme grunn som å investere i andre råvarer. For gjennom din kunnskap på feltet kan du få avkastning på det.

Det er mange investorer som foretrekker å investere i en råvare som platina fordi her trenger du bare å lure på om hele platinamarkedsprisen stiger eller faller. Har du grunnleggende kunnskap om platina er dette en stor fordel.

Du kan se et mønster i når prisen enten stiger eller faller. Det kan være at det har betydning om det er f.eks. Valentines Day. Typisk vil prisen stige i perioden før og rundt denne dagen som et resultat av det selges flere smykker. Uansett hva kunnskapen din er bygget på, kan du se mer på generelle markedstrender for å få en ide om hvordan markedet beveger seg. Her kan det sammenlignes med å investere i en markedsindeks fremfor bare en enkelt aksje. På den måten trenger du bare å vite om markedet vil prestere bedre eller dårligere i fremtiden, i stedet for å analysere hvert enkelt selskap.

Mange har også blitt glad i råvarer som platina, gull og sølv hvis de frykter en markedskrise. Mange tror her at markedet flytter pengene sine til varer som edle metaller fordi de vil fortsette å ha verdi uansett. Dette skaper en naturlig økning i etterspørselen, men siden tilgangen på disse edle metallene er den samme, vil prisen øke. Å investere i platina kan dermed være en måte å sikre seg mot fallende aksjemarkeder.

Du har sannsynligvis dine helt egne grunner og begrunnelse for hvorfor du ønsker å investere i platina. Så la oss se nærmere på hvordan du kan komme i gang, for det er som sagt litt upraktisk å kjøpe platina og ha det fysisk liggende hjemmet.

Kjøp Platinum – Hvordan investere i Platinum på nett

Det finnes ulike alternativer når det gjelder å investere i råvarer , og spesielt å investere i platina, men mange investorer foretrekker å investere i platina gjennom aksjer.

Det er enkelt å investere i platina, for når du først har funnet den rette handelsplattformen, vil du ha tilgang til å kjøpe aksjer i platinaindustrien – som for øvrig er den mest brukte måten å investere i platina på.

Her har vi laget en trinnvis guide slik at du kan unngå å betale høye og uventede gebyrer når du skal investere i platina.

Du kan også vurdere å lese vår om investering for nybegynnere før du leser denne artikkelen.

1. Velg en handelsplattform

Når det gjelder platinaaksjer, må du finne den beste investeringsplattformen for deg.

Vi foretrekker SaxoTrader siden kostnadene deres er lave og det er en utrolig brukervennlig handelsplattform. Det er stor prisforskjell på de ulike handelsplattformene, så det er selvsagt viktig å velge en handelsplattform som har lave priser, samtidig som du enkelt kan gjøre din investering i platina.

  • saxo toplist stb 2
    Vurdering
    Hva vi tror
    • Velg mellom 20.000 Aksjer, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
    • Finn inspirasjon med investeringstemaer
    • Invester med lav beskatning gjennom aksjesparekonto
    Kostnad per handel 0 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. Mobil App Store
    7/10
    Besøk SaxoTraderGO Les anmeldelse Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.
  • pepperstone toplist stb 1
    Vurdering
    Hva vi tror
    • Tilbyr mer enn 70 valutapar
    • Opptil 30:1 gearing
    • Støtter MetaTrader og cTrader
    Kostnad per handel Fra 0,2 kr. Minimumsinnskudd 0 kr. pr. år Mobil App Store
    9/10
    Besøk Pepperstone Les anmeldelse CFD-er er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for tap på grunn av muligheten for gearing.
    77.5% av investorene taper penger når de handler CFD-er med denne handelsplattformen.
    Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å miste dine penger.

2. Skaff deg en handelskonto

saxotrader

Så snart du lander på forsiden til SaxoTrader, fyller du bare inn informasjonen. Da får du tilgang til plattformen. Når du skal investere, må du sette inn penger på handelskontoen din.

Når du har satt inn penger på handelskontoen din hos SaxoTrader, er du klar til å investere i platina. Du bør overføre pengene som «USD», for å unngå vekslingsgebyrer. Du kan velge å overføre penger med kredittkort og Paypal, med minimum $50 eller bankoverføring der minimumsoverføringen er $500.

Nå kan du investere i platina.

Hvordan investere i platina

Når du har overført penger til SaxoTrader-kontoen din, er du klar til å kjøpe platina-derivater.

For å finne aksjer i selskaper fra platinaindustrien, se etter dem i søkeboksen. Fra søkefeltet kan du handle eller klikke på for eksempel «Platina» for å lese mer om en platinaaksje og se kursutviklingen.

For å kjøpe en platinaaksje eller CFD, klikker du bare på «Handle».

Kjøp Platinum-aksjer

Så fort du har trykket på «Handle» kan du velge om du vil investere for et visst beløp eller kjøpe et visst antall.

Uansett hvilket alternativ du velger vil utfallet blir det samme, men noen investorer foretrekker det ene fremfor det andre. Så snart du har valgt ønsket beløp eller antallet du ønsker å kjøpe av varene du har valgt, klikker du på «Åpne handel» som vises så lenge markedet er åpent, mens det står «Angi rekkefølge» hvis markedet er stengt.

På den måten kan du automatisk selge aksjene dine i platina eller en annen investering så snart den når en viss pris, eller redusere et potensielt tap.

Nå har du kjøpt platinaaksjer.

Investeringsmuligheter i platina

Det finnes en rekke investeringsalternativer ved siden av å ha platina fysisk liggende hjemme, som er det minst gunstige.

Derfor investerer man i platina på andre måter som f.eks. er:

  • Aksjer i selskaper innen platinaindustrien
  • CFD-handel og sertifikater
  • ETFer

Disse 3 investeringsmulighetene i platina vil vi vurdere nedenfor.

Platina CFDer og sertifikater

Alternativ som kanskje er mest brukt når det kommer til å investere i platina er å kjøpe et sertifikat. Jeg kaller dette i denne artikkelen både sertifikat- og CFD-handel fordi det fungerer på samme måte.

Forskjellen mellom et såkalt råvaresertifikat og CFD-handel vil være at en CFD-handel er når du kjøper eller selger platina på en investeringsplattform. Det betyr at du handler av handelsplattformen, men både du og handelsplattformen følger prisutviklingen på platina.

Med et varesertifikat vil det som oftest ikke være investeringsplattformen selv som selger det til deg, men et eksternt selskap. Men begge følger prisen på platina. Med noen plattformer må du være godkjent for å kjøpe dette sertifikatet, så i stedet velger jeg her å fokusere på SaxoTrader og deres CFD-handel med platina og hvordan investere i markedsprisen på platina.

Platina-aksjer

Det er mange selskaper som jobber med platina og flere av dem har du mulighet til å investere i. Det er ditt eget ansvar å undersøke hvordan de jobber med platina, for de jeg tar med her er bare noen eksempler på selskaper som jobber med platina. Dette er ikke en anbefaling. Vårt formål er å vise deg at du har flere ulike alternativer når det gjelder å investere i platina.

platinaaksjer
Eksempler på aksjer i platinaindustrien

I skjermbildet over kan du se eksempler på selskaper som heter noe med platina eller platinum.

Du kan se hvilket land selskapet befinner seg i, og her kan du gjøre din egen research for å finne ut hva selskapet jobber med akkurat, deretter kan du finne ut om det er en investering i platina du synes er interessant.

Platinum ETFer

Et annet alternativ er å kjøpe en ETF som fokuserer på å investere i platina. Det er ikke en like kjent metode som å investere i et råvaresertifikat eller å investere i markedsprisen på platina gjennom CFD-handel hvor du investerer mot handelsplattformen.

Hos SaxoTrader kan du finne » Abrdn Platinum ETF Trust (PPLT) » som fokuserer på formuesforvaltning ved å investere i platina. Selskapet ble grunnlagt i 2010, da de startet i USA. Ser du etter et alternativ til gull, så er platina en opplagt måte å se på.

Hvilken investeringsmulighet er best for deg?

Alt avhenger av hvilken investeringsstrategi du har. Handler du platina og har en langsiktig investeringsstrategi, så er det sannsynligvis platinaaksjer som er mest relevante for deg, mens den mer kortsiktige daytraderen potensielt vil se mer mot CFD-er.

Hvis du er en daytrader, er det klart enklest å bruke CFD-er fordi det er for risikabelt å kjøpe og selge aksjer med fokus på platina, da disse selskapene ofte går i gang med noen prosjekter som bare lykkes over lengre tid. .

Den mer direkte investeringen i platina vil definitivt skje gjennom noen CFD-er eller råvaresertifikater, for her fokuserer du kun på prisutviklingen på platina. Ofte vil ikke prisene svinge mye, men de små endringene utgjør en stor forskjell fordi du ofte investerer store beløp og du har muligheten til å utnytte handlene dine med opptil 10.

Du kan også investere i andre råvarer og lese artiklene våre om:

INVESTER I NIKKEL HER Alle investeringer foregår på egen risiko. Man kan risikere å tape sitt investerte beløp.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kan jeg investere i platina?

Du kan investere i platina på flere online handelsplattformer, for eksempel SaxoTrader
(Les ​​hvordan du investerer i platina her )

Hvorfor investere i platina?

Mange investerer i platina for å diversifisere investeringene så mye som mulig, mens andre rett og slett ønsker å investere i platina fordi de mener det er en tryggere investering. Uansett årsak, husk alltid at investering i platina også har en risiko, så du bør sette deg grundig inn i kjøp av platinaaksjer før du investerer i platina.

Bør jeg kjøpe platinaaksjer?

Du kan med fordel investere i platina dersom du synes det passer inn i investeringsstrategien din, eller fordi du ønsker å diversifisere investeringene.

Er platina en god investering?

Platina kan være en god investering, men som med enhver annen type investering er det en risiko. Prisen på platina stiger og faller ofte, noe som gjør den til en relativt volatil investering, og derfor også mer rettet mot en aktiv investor fremfor en langsiktig investor.

Aksjenerd og eiendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder av aksjeskole.com, samtidig som han er forfatter på siden. Mark har skrevet mer enn 1.000 artikler om investeringer, og interesserer seg spesielt for indeksinvestering, utbytteaksjer og aksjefond.

I sin egen portefølje har Mark en mellomrisiko investeringsprofil og investerer primært når han er sikker på at risikoen ikke overstiger mulig avkastning. Mark begynte sin investeringsreise når han var 13-14 år, og har altså mye erfaring rundt emnet. Han har investert i enkeltaksjer, copytrading, en rekke aksjefond og eiendommer.

Se alle artikler av Mark Thorsen